Brezplačni ali plačljivi antivirus?

Brezplačni ali plačljivi antivirus

Se odločujete med brezplačno in plačljivo protivirusno programsko opremo?

Ker imamo na trgu tako plačljive, kot tudi brezplačne protivirusne rešitve, smo preverili, katere so poglavitne razlike med njimi.

Preverite, kaj je primerno za vas in vaš računalnik.

Brezplačna protivirusna programska oprema vedno ponuja zgolj osnovno zaščito vašega računalnika. Pomaga zaščititi računalnik pred običajnimi in znanimi virusi, blokira nevarne datoteke ter aplikacije in nas opozori na sumljiva spletna mesta. Na takšen način pomaga zaščititi naš računalnik. Lahko pa nas brezplačna izbira protivirusne zaščite pusti ranljive za še vse nove in neznane grožnje. Brezplačna protivirusna zaščita tudi ne vsebuje kakšnih dodatnih varnostnih orodij, kot so požarni zid, starševski nadzor, zaščita za varno plačevanje in nakupe, shramba za gesla, VPN itd. Ponavadi brezplačna programska oprema vsebuje tudi razne oblike oglaševanja. Pomembna pomanjkljivost brezplačne protivirusne programske opreme je tudi, da ta pogosto ne nudi tehnične podpore proizvajalca. Največja prednost brezplačne protivirusne programske opreme je to da je brezplačna.

“Brezplačna protivirusna oprema je danes že precej boljša in zmogljivejša kot kadarkoli prej, a kljub temu uporabe brezplačnih protivirusnih programov (ang. free antivirus) ne priporočamo. Uporaba brezplačnih antivirusov je primerna zgolj domačim uporabnikom in še to samo tistim, katerim varnost podatkov in njihova lastna zasebnost nista na prvem mestu.”

Plačljiva različica protivirusne programske opreme vsebuje dodatne varnostne zaščite, ki nas še dodatno ščitijo predvsem pred novimi in še neznanimi virusi ter neznano zlonamerno programsko opremo. Večina plačljivih protivirusnih programov ima vključen tudi požarni zid, varnostni sistem za spletna plačila in nakupe, varno hrambo gesel, starševski nadzor, skener e-pošte za viruse in nezaželeno pošto, Wifi zaščito, VPN itd. Proizvajalci pri plačljivih različicah protivirusne programske opreme nudijo svojim strankam tudi stalno tehnično podporo po elektronski pošti ali telefonu.

Brezplačni ali plačljivi antivirus?

Brezplačni protivirusni programi so danes boljši kot kadarkoli prej, vendar obstaja še vedno veliko tehtnih razlogov, da raje uporabljamo plačljive varnostne rešitve.

Uporaba brezplačnih antivirusov je primerna zgolj domačim uporabnikom in še to samo tistim, katerim varnost podatkov in njihova lastna zasebnost nista na prvem mestu.