Hekerji napadli Southern Water

Hekerski napad

Podjetje Southern Water (Velika Britanija), ki se ukvarja z vodo oskrbo in z ravnanjem odpadnih voda, je sporočilo, da je bilo v januarskem kibernetskem napadu, za katerim stoji skupina Black Basta, izpostavljenih od pet do deset odstotkov njihovih strank. Ta incident je vplival tudi na zaposlene v podjetju.

Obveščanje strank o dogodku bo izvedeno v prihajajočih dneh. Trenutno še ni podatka, da je šlo v napadu za uporabo izsiljevalske programske opreme.

Hekerji skupine Black Basta so na spletu objavili serijo ukradenih informacij, vključno z osebnimi dokumenti in kadrovskimi zapisi, kar kaže na avtentičnost podatkov ter potencialno škodo za posameznike.

Podjetje Southern Water je že izdalo opozorila strankam o morebitnih zlorabah njihovih osebnih podatkov, kot so imena, datumi rojstva, številke socialnega zavarovanja, bančni računi ter drugi finančni podatki.

Southern Water, ki skrbi za vodovodno omrežje 2,5 milijona uporabnikov in opravlja storitve ravnanja z odpadno vodo za okoli 4,7 milijona ljudi, bo tako obvezno obvestiti sto tisoče svojih strank o tem incidentu.

Po obsežnejši zunanji preiskavi dogodka ni bilo odkritih dodatnih primerov objav ukradenih podatkov na spletu.

Družba je izrazila obžalovanje nad situacijo in poudarila sodelovanje z vladnimi in regulativnimi organi ter nacionalnim centrom za kibernetsko varnost. Obveščeni so bili tudi policija in Urad informacijskega pooblaščenca. Poleg tega so pri podjetju izboljšali varnostne ukrepe svojega IT-sistema.

Skupina Black Basta je s svoje spletne strani, umaknila zapise o Southern Water, kar običajno pomeni, da je bila odkupnina plačana. Kljub temu podjetje ni podalo uradnih informacij v zvezi z morebitnim plačilom odkupnine.

Hekerski napadi na infrastrukturo s področja vode in odpadnih voda postajajo vse pogostejši in predstavljajo zaskrbljujoč trend zaradi resnih posledic, ki bi jih takšni napadi lahko povzročili v družbi. Podoben incident se je nedavno zgodil tudi v Pensilvaniji.

Antivirusi