Kibernetska varnost v letu 2023

Trendi kibernetske varnosti v letu 2023

Vsak izkušen strokovnjak za kibernetsko varnost bo povedal, da se lahko v enem letu na tem področju marsikaj spremeni, saj se kibernetske grožnje spreminjajo. Kibernetske grožnje, ki ciljajo na velike in majhne organizacije ter tudi posameznike (domače uporabnike), se namreč nenehno spreminjajo. Premik h kulturi dela od doma in na daljavo, ki se je začel med pandemijo Covid-19 in je ostal kot eden od načinov dela v številnih organizacijah, pomeni, da ni prostora za slabo varnost. Da vam slednja v letu 2023 ne bi povzročala glavobolov in stroškov, smo pripravili nekaj ključnih trendov tega področja, ki jih lahko pričakujemo v prihodnjem letu.

Omrežje 5G in internetne hitrosti

Na področju kibernetske varnosti IT tehnologija deluje v obe smeri. Ali povedano drugače – kar koristi javnosti, koristi tudi akterjem groženj. Tako tudi rast podatkovnih hitrosti 5G in vse večja dostopnost interneta nista izjema.

5G omrežje prinaša povsem novo raven brezžične hitrosti in povezljivosti brez primere. A gre še vedno za “mladoletno arhitekturo”, kar pomeni, da je potreben čas za prilagajanje in zaščito. Uporabniki 5G omrežja se zato morajo zavedati tveganj, povezanih z uvajanjem povsem nove tehnologije, in celo omejiti integracijo naprav.

Vsestranskost in arhitektura v oblaku

Ker že govorimo o razvijajoči se tehnologiji, je prav, da omenimo, da je oblak ponovno v ospredju trendov v svetu IT in kibernetske varnosti.

Trenutno je oblak v ospredju obrambe proti izsiljevalski programski opremi, predvsem zaradi pripomočka za varnostno kopiranje in zmožnosti, da v trenutku vzpostavi infrastrukturo. Ker omenjena vsestranskost postaja vse bolj priljubljena, se bo v njihov poslovni model skušalo vključiti vse več posameznikov.

Naprave IoT

Prav vse, od pametnih prenosljivih naprav do gospodinjskih aparatov, avtomobilov, alarmnih sistemov v zgradbah in industrijskih strojev, so se pogosto izkazale za moteče za tiste, ki so odgovorni za kibernetsko varnost. Ker se pogosto ne uporabljajo za neposredno shranjevanje občutljivih podatkov, proizvajalci niso bili vedno osredotočeni na njihovo varnost, kaj šele varnostne popravke in njihove posodobitve.

Žal se je izkazalo, da lahko napadalci pogosto najdejo načine, kako jih uporabiti kot prehode za dostop do drugih omrežnih naprav. Danes je na primer manj verjetno, da boste našli napravo, dobavljeno s privzetim geslom ali kodo PIN, ki od uporabnika ne zahteva, da nastavi kasneje svojega. V preteklosti je takih naprav bilo veliko.

Prevare s kriptovalutami

S propadom in stečajem borze kriptovalut FTX novembra letos je zdaj celoten trg kriptovalut pod drobnogledom. Strokovnjaki za kibernetsko varnost zato opozarjajo na lažno predstavljanje, ponaredke in druge prevare, povezane z implozijo FTX.

To je samo eden od razlogov, zakaj so prevare s kriptovalutami v porastu in se bodo leta 2023 verjetno še povečale, zlasti v kombinaciji s finančno negotovostjo zaradi inflacije.

Avtomatizirana infrastruktura

Vstopamo v čas zahtev po podatkih, sofisticiranosti in možnostih storitev brez primere. Posledično se širijo avtomatizirani procesi in rešitve. Potreba po zmanjšanju ali odpravi ali vsak optimizaciji vseh odvečnih opravil je tako hitro rastoča potreba. Tudi razumevanje podatkovnih jezer in analiziranje uporabnih informacij v realnem času postaja za podjetja neprecenljivo. Kako bo avtomatizacija v celoti uvedena na vseh področjih, bo pokazal čas, a je še vedno hitro rastoč trend.

Napadi na predpomnilnike

Ni presenečenje, da so podatki dragoceni. So digitalni zaklad, saj vsebujejo vse od podatkov o strankah, osebnih prijav do varnostne arhitekture omrežja. Ker organizacije sledijo algoritmu in med drugim iščejo vsemogočen optimiziran SEO, slednji velja kot močan vir in je tako glavna tarča akterjev groženj. Paziti je treba na trende, ki se nanašajo na zlonamerne napade, osredotočene na podatke, kot je povečana razširjenost prefinjenih shem socialnega inženiringa in izsiljevalske programske opreme.

Dogodki, ki narekujejo kibernetsko dejavnost

Globalni pretresi ali politično nestabilni dogodki lahko sprožijo resna tveganja za kibernetsko varnost. Poleg tega dogodki, ki imajo potencialni mednarodni vpliv, pogosto postavljajo trende za oblikovanje ukrepov in odzivov na področju IT/kibernetske varnosti.

Na primer, pandemija COVID-19 je ustvarila plodna tla za hekerje in zlonamerne programske opreme. Razvili so kampanje groženj, ki temeljijo na virusu in napačnih informacijah o zdravljenju, na primer s cepivi. Vsakič, ko se pojavijo pomembne teme, zagotovijo grožnje z lažnim predstavljanjem, zlonamerno programsko opremo in hekerskimi napadi.

Potencial AI

AI prevzema večjo vlogo pri številnih nalogah, povezanih s poslovanjem, podatki in celo ustvarjanjem vsebine. V kibernetski varnosti ima še posebej pomembno vlogo, glede na potencialno zmožnost analiziranja meritev groženj v realnem času in razvijanja sprotnih rešitev zanje.

Poleg tega AI v ustvarjalni sferi sprejema nekaj “zanimivih” obratov. Vsebina, ustvarjena z umetno inteligenco, iz glasov, pisnih besed, pesmi in zdaj celo vizualnih medijev predstavlja nenavaden problem glede avtorskih pravic, lastništva in prihodnosti dejanskih ustvarjalcev.

Za zdaj pa prilagajanje in uvedba varnostnih kontrol, ki temeljijo na AI, v vašo poslovno strukturo obljublja, da bo v prihodnjih letih prineslo dividende.

Mobilne naprave v vse večjem tveganju

Na na področju kibernetske varnosti mobilne naprave delujejo kot “platforma za napade”, na primer kot druga potencialna vrata za vdore v omrežje. Zato bomo še naprej priča stopnjevanju napadov na mobilne naprave, zlasti ker le te izboljšujejo dostopnost in dajejo možnost povezave.

Kaj lahko storimo, da se izognemo napadom?

Morda je najpomembnejši korak, ki ga lahko naredi katera koli organizacija, je, da deluje v smeri uvajanja in spodbujanja kulture ozaveščenosti o vprašanjih kibernetske varnosti. Danes ni več dovolj dobro, da delodajalci ali zaposleni o kibernetski varnosti preprosto razmišljajo kot o problemu, za katerega mora skrbeti IT oddelek. Pravzaprav bi moralo biti ozaveščanje o grožnjah in upoštevanje osnovnih previdnostnih ukrepov del izobraževanja na delovnem mestu za vse zaposlene.

Razumevanje trendov pa pomaga posameznikom in lastnikom podjetij ali vodstvu pomaga ohranjati zavedanja o svetu okoli nas ter se učinkovito zaščititi pred grožnjami.

Zaupajte varnost svojih podatkov in naprav IT varnostnim strokovnjakom in kakovostnim varnostnim rešitvem!

Antivirusi