Posledice vas lahko stanejo veliko več, kot primerna zaščita

Hekerski napadi v Sloveniji

Kibernetski napadi v Sloveniji v porastu

V zadnjem obdobju se v Sloveniji povečuje število kibernetskih napadov na posameznike, podjetja in organizacije, kar predstavlja veliko tveganje za vse vpletene. Poleg različnih vrst napadov se pojavlja tudi več poskusov zlorab gesel, osebnih podatkov in podatkov plačilnih kartic.

Veliko podjetij še vedno ne posveča dovolj pozornosti kibernetski varnosti, čeprav predstavlja ogromno tveganje za poslovanje. Še posebej, če nimajo avtomatiziranih postopkov posodabljanja programske opreme in strojne programske kode naprav, saj lahko napadalci hitro izkoristijo zastarelo programsko opremo. Kibernetski napadi ne izbirajo, grožnja pa obstaja za vse, od fizičnih oseb do organizacij v poslovnem in upravnem svetu, ne glede na njihovo velikost.

Varnostni pregledi podjetij običajno razkrijejo zastarelo programsko opremo brez potrebnih posodobitev, varnostno nepodprto opremo in odprta vrata na požarnih pregradah, kar omogoča napadalcem dostop do informacijskega sistema podjetja. Pogosto se pojavljajo tudi neustrezne politike gesel in uporaba privzetih gesel.

Varnostni pregledi podjetij običajno razkrijejo zastarelo programsko opremo brez potrebnih posodobitev, varnostno nepodprto opremo in odprta vrata na požarnih pregradah, kar omogoča napadalcem dostop do informacijskega sistema podjetja. Pogosto se pojavljajo tudi neustrezne politike gesel in uporaba privzetih gesel.

Najpogostejše oblike kibernetskih napadov

Najpogostejši načini kibernetskih napadov na posameznike, podjetja in organizacije vključujejo različne oblike zlonamerne programske opreme, kot so črvi, trojanci in izsiljevalski virusi, bolj znani kot ransomware. Napadalci te vrste napadov najpogosteje izvajajo s pomočjo spletnega ribarjenja ali izkoriščanja ranljivosti strojne in programske opreme.

Poleg tega se napadalci še vedno poslužujejo nepooblaščenih dostopov do elektronske pošte in direktorskih prevar, s katerimi preusmerjajo plačila na svoje račune. Napadi DDoS, ki povzročajo porazdeljeno onemogočanje storitev, so prav tako ostali stalnica med najpogostejšimi načini kibernetskih napadov.

Poleg tega napadalci skenirajo omrežja in iščejo varnostne ranljivosti ter se osredotočajo na tveganja v dobavni verigi, ki postajajo vse pomembnejša tarča napadov. Kljub vsemu pa obstajajo načini za zaščito pred kibernetskimi napadi, kot so uporaba močnih gesel, redno posodabljanje programske opreme, dobra protivirusna zaščita in usposabljanje zaposlenih o varnostnih tveganjih.

Pandemija in globalni nemiri

S pospešeno digitalizacijo in okrepljenim delom na daljavo, ob hkratnih spreminjajočih se globalnih razmerah, ki sta jih povzročili pandemija in vojna v Ukrajini, se povečujejo tudi varnostna tveganja. Zagotavljanje celovite kibernetske odpornosti temelji na aktivnem sodelovanju strokovnjakov, tehnologije in izdelanih procesov. Aktivnosti lahko razdelimo na pet korakov: priprava, preprečevanje, odkrivanje, odzivanje in obnovitev.

Zagotavljanje kibernetske varnosti bi moralo biti eno od prioritet vsake organizacije, saj ogroža poslovanje in lahko ima resne posledice za posameznike in podjetja. Zato je ključno, da vsi, pa naj gre za posameznike, podjetja ali organizacije, poskrbimo za dobro zaščito na vratih svojega digitalnega sveta.

Za varnost lahko največ naredimo sami

Za lastno kibernetsko zaščito lahko vsak posameznik veliko naredi. Najprej je pomembno, da se zaveda tveganj, ki prežijo na spletu. Eden od načinov, kako se lahko zaščitite pred spletnimi napadi, je, da dvakrat premislite, preden obiščete spletne strani z dvomljivo vsebino in varnostjo. Spletna mesta z izjemno atraktivno ponudbo so pogosto pasti za zbiranje podatkov o vaših plačilnih karticah in geslih. Pri spletnem nakupovanju osebne podatke vpisujte samo na tiste spletne strani, ki jim popolnoma zaupate.

Uporabljajte različna in močna gesla za različne spletne dostope. Pri tem bodite pozorni, da so gesla dolga vsaj 12 znakov, še bolje pa 16 znakov. Gesla varno shranite, pri čemer vam je lahko v pomoč uporaba posebnega programa za upravljanje z gesli. Kjer je to mogoče, vklopite večfaktorsko avtentikacijo, saj to poveča stopnjo varnosti vašega računa.

Elektronska pošta je zelo priljubljen način za napadalce, ki uporabljajo t. i. phishing sporočila. Bodite pozorni na pošiljatelja e-poštnih sporočil in na njegov e-naslov. V e-sporočilih neznanih pošiljateljev ne sledite povezavam in ne odpirajte priponk. Predvsem pa ne vpisujte svojih osebnih podatkov, gesel ali številk plačilnih kartic, saj jih ponudniki storitev ne zbirajo na takšne načine.

Zavedajte se, da je kibernetska varnost vsakodnevna skrb. Sprejmite potrebne ukrepe za zaščito svojih naprav, uporabljajte različna gesla in bodite pozorni na spletno vedenje. S tem boste lahko ohranili visoko stopnjo varnosti vaših osebnih podatkov in se izognili neprijetnim presenečenjem na spletu.

Izberite zanesljivo protivirusno programsko opremo iz naše trgovine Antivirusi.si