Najbolj varni spletni brskalnik v letu 2021 je …

Test spletnih brskalnikov 2021

Danes lahko uporabniki izbiramo med številnimi priljubljenimi in manj priljubljenimi spletnimi brskalniki, ki obljubljajo boljšo in varnejšo izkušnjo brskanja, večjo zaščito zasebnosti, prilagojene rezultate iskanja ter številne druge funkcije. Tokrat smo za test izbrali 6 spletnih brskalnikov, ki so med uporabniki operacijskega sistema Windows najbolj priljubljeni in se njihov tržni delež giblje med 50 in 1 %. Pri testu smo med priljubljenimi brskalniki izpustili brskalnik Safari za Windows, ki ima sicer še vedno soliden delež uporabnikov v operacijskem sistemu Windows, vendar je njegov nadaljnji razvoj Apple zaključil že konec leta 2018.

“Test spletnih brskalnikov razkriva zelo pomembno dejstvo, da noben od testiranih brskalnikov ni popoln. Čeprav nekateri od naštetih brskalnikov za iskanje po spletu ponujajo največjo zaščito pred zlonamerno programsko opremo, lahko drugi nudijo boljše varnostne nastavitve ali vam pomagajo postati anonimni v spletu.”

Microsoft Internet Explorer

Pa začnimo z enim najstarejšim in verjetno najbolj znanim spletnim brskalnikom za operacijski sistem Windows. Internet Explorer je bil nekoč najbolj priljubljen internetni brskalnik, vendar pa je bil zaradi svojih stalnih varnostnih vprašanj vedno precej na slabem glasu. Po nekaterih podatkih ima Internet Explorer najvišjo stopnjo ogroženosti, zato ga v tem času nikakor ne moremo več priporočati kot varen brskalnik. Microsoft je že tudi leta 2016 prenehal dostavljati večje posodobitve in popravke za vse različice svojega brskalnika (razen za IE 11). Kljub temu pa naj bi ta spletni brskalnik v letu 2021 še vedno uporabljalo približno 2 % uporabnikov kot glavno orodje za brskanje ter iskanje po spletu.

Za Internet Explorer bi lahko rekli, da je morda najbolj znan spletni brskalnik, ki pa ga je že precej povozil čas, zato so zanj pri Microsoftu že pred časom našli odlično in predvsem bolj varno zamenjavo, ki so jo poimenovali Edge. V test smo brskalnik vseeno vključili, saj je ta brskalnik še vedno možno najti v operacijskem sistemu Windows.

Microsoft Edge

Microsoft Edge je bil predstavljen z Windows 10, kot njegov privzeti spletni brskalnik in naslednik brskalnika Internet Explorer. Po sestavi je enak spletnemu brskalniku Google Chrome, saj uporablja njegovo odprtokodno osnovo Chromium.

Brskalnik trenutno zagotavlja najvarnejši način brskanja po internetu in po marsikaterem testu velja za najhitrejši in najvarnejši brskalnik trenutno na trgu.

Med testiranjem je bil Microsoft Edge tisti, ki je blokiral največje število spletnih mest z lažnim predstavljanjem. Microsoft Edge dobiva samodejne posodobitve prek storitve Windows Update, če seveda nismo izklopili možnost samodejnega posodabljanja sistema Windows 10.

Če govorimo o zaščiti zasebnosti, je možnost »Ne sledi« vključena v Edge. Vendar večina spletnih strani te zahteve tudi ignorira. Brskalnik ponuja tudi način zasebnega brskanje po spletu in ne beleži zgodovine iskanja, piškotkov in začasnih datotek.

Microsoftov brskalnik ima pred svojo največjo konkurenco Google Chrome veliko prednost, saj ta ne beleži, zajema in shranjuje naših podatkov med brskanjem po spletu za namen profiliranja in ciljno usmerjenih oglasov, kar mu daje vso možnost, da kmalu postane najbolj varen in zaupanja vreden spletni brskalnik.

Google Chrome

Google Chrome je priljubljen spletni brskalnik, ki je na trgu že od leta 2008, njegov tržni delež se zadnja leta vseskozi giblje okoli 50 %.

Brez dvoma sta k uspehu tega brskalnika prispevala uporabniško naravnana funkcionalnost in visoka stopnja varnosti. Varno brskanje po internetu, opozorila o možnih grožnjah, samodejna posodobitev, shramba gesel, uporabniku prijazen in enostaven vmesnik so glavne pozitivne prednosti brskalnika Chrome.

Vendar pa ima Google možnost slediti vsakemu koraku in kliku uporabnika, kar lahko povzroči dvom in zaskrbljenost pri uporabniku. To pomeni, da tudi če Chrome velja za enega najbolj varnih spletnih brskalnikov, je njegova sposobnost spremljanja, zbiranja in izkoriščanja podatkov njegova največja pomanjkljivost.

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox je vseskozi eden najhujših tekmecev Google Chromu, vendar pri tem zadnje čase ni ravno najbolj uspešen, saj je trenutno njegov delež uporabnikov le komaj 3 %. Firefoxovi razvijalci se kljub temu trudijo in brskalnik nenehno posodabljajo z izboljšavami, varnostnimi posodobitvami ter novimi funkcijami.

V želji, da Firefox postane najvarnejši brskalnik, so se njegovi razvijalci odločili tudi za pogoste varnostne posodobitve in popravke ter izboljšali zaščito pred sledenjem.

Brskalnik Firefox enako kot njegov največji konkurent skrbi za varno brskanje po spletu in nas opozarja o možnih grožnjah. Zagotovo pa lahko rečemo, da je zaenkrat največja prednost brskalnika Firefox ta, da za razliko od brskalnikov, kot sta Google Chrome in Microsoft Edge, ne sledi vsaki naši potezi na spletu ter veliko bolj spoštuje našo zasebnost.

Opera

Spletni brskalnik Opera je leta 2015 kupilo podjetje za spletno varnost SurfEasy, kar se tudi pozna pri njegovi varnosti. Novi lastnik se je namreč odločil, da svojim uporabnikom ponudi možnost boljše zasebnosti z vgradnjo navideznega zasebnega omrežja (VPN). V VPN-u so sicer na voljo le naključno izbrane lokacije v Evropi, Ameriki in Aziji, kar pomeni, da držav ne moremo izbrati. Možnosti za prilagajanje VPN-a ni veliko, je pa zato prenos podatkov neomejen in popolnoma brezplačen.

Brskalnik nas ščiti pred spletnimi prevarami in zlonamerno programsko opremo, ima varnostne oznake za spletne strani, ki jih obiščemo, omogoča blokiranje oglasov ter nas opozarja pred morebitnimi grožnjami.

Tor

Tor je spletni brskalnik, ki temelji na brskalniku Mozilla Firefox in ga razvijajo ter upravljajo prostovoljci. Brskalnik ne uporablja VPN-a, vendar kljub temu zaščiti našo zasebnost, tako da skrije naš IP-naslov, lokacijo in naše podatke o brskanju. Uporablja več različnih plasti šifriranja, tako prepreči, da bi kdo odkril naše dejavnosti na spletu.

Spletni brskalnik Tor je znan predvsem po tem, da ga pogosto uporabljajo hekerji. Vendar to ne pomeni, da je v samem programu kaj nezakonitega ali nevarnega. Trenutno je to eden najbolj varnih spletnih brskalnikov, ki je na voljo popolnoma brezplačno.

Tor uporablja povezavo HTTPS, omogoča dostop do zaklenjenih spletnih strani in celo obisk temnega spleta. Vendar vam močno odsvetujemo uporabo Tora za obisk temnega spleta, saj je ta poln sumljive, nezakonite in neprimerne vsebine.

Med uporabo brskalnika naše početje sicer ne morejo spremljati ponudniki spleta, policija, vladni organi in drugi, vendar pa lahko našteti kljub temu vidijo da uporabljamo spletni brskalnik Tor ter morda ravno s tem pritegnemo njihovo pozornost.

Pomanjkljivost Tora je tudi njegovo počasno delovanje, nekoliko zapletene nastavitve in tudi nezanesljivost, saj se lahko tudi zgodi, da ta nepričakovano razkrije naš IP-naslov.

Kratek povzetek

Test spletnih brskalnikov razkriva zelo pomembno dejstvo, da noben od zgoraj omenjenih brskalnikov ni popoln. Čeprav nekateri od naštetih brskalnikov za iskanje po spletu ponujajo največjo zaščito pred zlonamerno programsko opremo, lahko drugi nudijo boljše varnostne nastavitve ali vam pomagajo postati anonimni v spletu. Za nekatere bi lahko celo rekli, da so njihove nastavitve za navadnega uporabnika preveč zahtevne.

Google Chrome ponuja močno zaščito pred zlonamernimi spletnimi mesti, vendar se vseskozi bori z zasebnostjo uporabnikov ter zato marsikateremu uporabniku ustvarja pomisleke, Firefox še naprej izboljšuje spletno izkušnjo in tudi precej zgledno skrbi za varnost svojih uporabnikov, Opera vključuje vgrajen VPN in zelo skrbi za varnost svojih uporabnikov, Internet Explorer se še naprej spopada z napakami, ki zmanjšujejo njegovo varnost, Microsoft Edge pa je zmagovalec pri blokiranju spletnih mest z lažnim predstavljanjem, Tor ponuja anonimnost …

Glede na ugotovitve našega testa in na varnost spletnih brskalnikov, jih mi razvrščamo tako:

  1. Mozilla Firefox
  2. Opera
  3. Google Chrome
  4. Tor
  5. Microsoft Edge
  6. Microsoft Explorer

Firefox je naš zmagovalec za najvarnejši brskalnik leta 2021, predvsem zaradi močnega poudarka na zasebnost uporabnikov, hkrati pa se je ta zadnje čase izboljšal s stalnimi varnostnimi in drugimi posodobitvami. Vsekakor pa vam svetujemo, da si sami izberite brskalnik glede na svoje želje, tako da pomislite, koliko osebnih podatkov ste pripravljeni deliti z razvijalci brskalnika, Google iskalnikom ali tretjimi osebami. Vsi omenjeni brskalniki vam bodo zagotovili zaščito pred kibernetskimi kriminalci, čeprav morate upoštevati dejstvo, da noben spletni brskalnik ni popoln.

Kaj pa spletni brskalniki v pametnih telefonih?

Čeprav na računalnikih kraljuje brskalnik Google Chrome, pa je ta pri uporabi na pametnih telefonih in drugih napravah »šele« na drugem mestu. V teh napravah je namreč zmagovalec spletni brskalnik Safari. Razlog za to je vsekakor precejšen delež mobilnih naprav podjetja Apple (približno 10 % na osebnih računalnikih in približno 35 % na telefonih ter tablicah), ki ima v svojih napravah ta brskalnik že kot svojega privzetega. Več o spletnih brskalnikih na mobilnih napravah pa v kakšnem od naslednjih testov.