Računalniški virusi za začetnike – 2. del

Računalniški virusi za začetnike 2 - Antivirusi.si

Ste vedeli?


Ali vaš računalnik deluje počasneje kot običajno, se vam v spletnem brskalniku odpirajo nezaželena pojavna okna, se računalniški programi nepričakovano zaprejo sami? To je le nekaj najpogostejših znakov, da ima vaša naprava virus. Da se boste pred virusi lahko bolje zavarovali, vam bomo pomagali, da jih boste bolje razumeli in vedeli, kako delujejo. Zato je tukaj kot obljubljeno, drugi del enostavne in lahko razumljive vsebine.

 

Računalniški virus bo zelo verjetno škodljivo vplival na napravo, v kateri se nahaja, odkrijete pa ga prek običajnega znaka – izgube zmogljivosti svojega računalnika. Drugi pogosti znaki oz. spremembe, ki kažejo, da je v napravi virus so:

Hitrost sistema

Če računalniški sistem deluje počasneje kot običajno, ima naprava najverjetneje virus. Sem spada tudi oslabljeno delovanje aplikacij in slabša hitrost interneta.

Pojavna okna

Neželena pojavna okna, ki se pojavijo v računalniku ali spletnem brskalniku, so znak zlonamerne programske opreme, virusov ali vohunske programske opreme, ki vpliva na napravo.

Samodejno izvajanje programov

Če se računalniški programi nepričakovano zaprejo sami, je zelo verjetno, da je bila programska oprema okužena z neko obliko virusa ali zlonamerno programsko opremo. Drug kazalnik virusa je, če se aplikacije, ko jih zaženete v meniju Start ali preko njihove ikone na namizju, ne naložijo.

Odjava iz uporabniških računov

Nekateri virusi so zasnovani tako, da vplivajo na določene aplikacije na način, da povzročijo njihovo sesutje ali prisilijo uporabnika, da se iz storitve samodejno odjavi.

Zrušitev sistema

Tudi nenadna zrušitev sistema in nepričakovano zaprtje računalnika sta običajni znaki virusa. Računalniški namreč virusi povzročijo, da računalniki delujejo na različne nenavadne načine, kar lahko vključuje samostojno odpiranje datotek, prikaz nenavadnih sporočil o napakah ali naključno klikanje tipk.

Množična e-poštna sporočila, poslana z vašega e-poštnega računa

Računalniški virusi se običajno širijo po elektronski pošti. Hekerji lahko uporabijo e-poštne račune drugih ljudi za širjenje zlonamerne programske opreme in izvajanje širših kibernetskih napadov. Če je vaš e-poštni račun poslal sporočila, ki jih sami zagotovo niste poslali, je to lahko znak računalniškega virusa.

Spremembe vaše privzete spletne strani v brskalniku

Vse nepričakovane spremembe v računalniku, kot je na primer tudi sprememba vaše privzete domače strani v spletnem brskalniku ali posodobitev nastavitev brskalnika so lahko znaki, da je v napravi morda prisoten računalniški virus.


4 faze računalniškega virusa

 

Definicija računalniškega virusa ima 4 faze: mirovanje, razmnoževanje, sproženje in izvajanje. Računalniški virus lahko začne okuževati vaš računalnik takoj ali pa počaka, da ga nehote sprožite.

  • Mirujoča faza: to je, ko je virus skrit v vašem sistemu in čaka.
  • Faza razmnoževanja: to je virusna stopnja, ko se virus začne samo podvajati in shranjuje svoje kopije v datoteke, programe ali druge dele vašega diska.
  • Faza sprožitve: za sprožitev ali aktiviranje virusa je običajno potrebno neko dejanje. To je lahko na primer klik na ikono ali odpiranje aplikacije.
  • Faza izvajanja: zdaj se program virusa izvaja in sprosti zlonamerno kodo, ki škoduje vaši napravi.
 

Kako se računalniški virusi širijo?

 

Tukaj je nekaj pogostih načinov, kako se računalniški virusi širijo in lahko končajo v vašem računalniku:

E-poštna sporočila

Pogosta metoda napada kibernetskih kriminalcev, e-poštna sporočila, kot so tista, ki se uporabljajo za lažno predstavljanje, lahko vsebujejo škodljive priloge, zlonamerne povezave ali celo okužbo neposredno v HTML-ju e-poštnega sporočila.

Prenosi

Hekerji lahko viruse skrijejo v aplikacije in dokumente, poslane prek storitev za skupno rabo datotek in večino drugih mest, kjer so datoteke na voljo za prenos.

Storitve sporočanja

Virusi se lahko širijo prek sporočil SMS ali storitev sporočanja, kot so Facebook Messenger, WhatsApp in Instagram. Tam so, tako kot pri e-pošti, tudi v obliki zlonamernih povezav, priponk ali izvedljivih datotek.

Stara programska oprema

Če ne posodobite svojih aplikacij ali operacijskega sistema, se morda izpostavljate ranljivostim, ki jih lahko kibernetski prevaranti izkoristijo za širjenje računalniških virusov.

Zlonamerno oglaševanje

Virusi so lahko skriti v spletnih oglasih, kot so oglasne pasice, prikazane prek izmenjav oglasov. Zlonamerno oglaševanje omogoča storilcem, da skrijejo zlonamerno kodo celo na zakonitih, zaupanja vrednih spletnih mestih, kot sta New York Times in BBC, ki sta bila na tak način napadena.


Saj ni videti tako …, a je virus?

 

Obstajajo veliko primerov, ko uporabniki računalnikov in interneta menijo, da ne gre za virus, vendar v tehničnem smislu temu, ni tako.


Je Trojanski konj virus?

 

Trojanski konj je vrsta programa, ki se pretvarja, da je nekaj, kar ni, da bi vstopila v napravo in jo okužila z zlonamerno programsko opremo. Zato je Trojanski konj virus, ki je prikrit tako, da je videti kot nekaj, kar ni. Virusi so lahko na primer skriti v neuradnih igrah, aplikacijah, spletnih mestih za skupno rabo datotek in ponarejenih filmih.


Ali je črv virus?

 

Računalniški črv ni virus. Črvi ne potrebujejo gostiteljskega sistema in se lahko širijo med sistemi in omrežji brez dejanj uporabnika, medtem ko virus zahteva oz. potrebuje neko vaše dejanje, da se sproži.


Ali je izsiljevalska programska oprema virus?

 

Izsiljevalska programska oprema se vam zgodi, ko vas napadalci zaklenejo iz vašega sistema ali datotek in zahtevajo odkupnino za odklepanje oz. ponoven dostop. Medtem ko bi nekateri morda mislili, da je “virus zaklenil moj računalnik,” gre za drugačno obliko zlonamerne programske opreme in virusa.

 

Ali je Rootkit virus?

 

Hekerji uporabljajo zlonamerno programsko opremo Rootkit za oddaljen dostop do vašega računalnika, manipulacijo z njim in krajo podatkov. Rootkit je težko zaznati in zato z lahkoto prikrije svojo prisotnost v okuženem sistemu. Ker se ne more samo podvajati ali širiti po sistemih ni virus.


Je programska napaka virus?

 

“Hrošč” je pogosta beseda, ki se uporablja za opisovanje težav z računalniki, vendar hrošč programske opreme ni virus. Hrošč je pomanjkljivost ali napaka v programski kodi, ki jo lahko hekerji izkoristijo za kibernetski napad ali širjenje zlonamerne programske opreme.


Ko zaščitite svoj računalnik, zaščitite tudi sebe.

 

Na srečo obstaja način, s katerim se lahko zaščitite pred vsemi temi virusi. Vse, kar potrebujete, je vrhunsko orodje za kibernetsko varnost, ki vaš računalnik brani pred temi grožnjami. Nekaj odličnih primerov protivirusnih programov si oglejte tukaj: