VPN – prednosti in slabosti?

VPN, virtual private network

Virtual private network (zasebno virtualno omrežje) ali VPN je lažje uporabljati, kot si morda mislite. Ne glede na to, ali ste posameznik ali podjetje, ima uporaba VPN veliko prednosti. Uporaba javnega omrežja Wi-Fi na potovanjih, prenos občutljivih informacij ali samo uživanje v gledanju zabavnih vsebin na Netflixu so vse dejavnosti, ki jih je mogoče varneje izvajati z uporabo VPN-ja. V tej vsebini boste izvedeli, kaj je VPN, kako deluje in katere so najpogostejše uporabe.

Naloga VPN je, da ščiti vašo spletno dejavnost in zasebnost tako, da skrije vaš pravi IP-naslov in ustvari varen, šifriran tunel za dostop do interneta. Nobeno vohljanje, sledilci ali druge zainteresirane tretje osebe ne bodo mogle izslediti vaše spletne dejavnosti. Tako boste z uporabo dosegli popolnoma novo raven internetne svobode. Medtem ko boste neomejeno odpirali vsebine na Netflixu, vam VPN omogoča tudi dostop do mednarodnih novic ali medijev, ki so pod zatiralnimi režimi morda cenzurirani.

Kako vas VPN ščiti in ohranja vašo dejavnost anonimno?

Ko uporabljate internet, vaša naprava z drugimi uporabniki na spletu nenehno izmenjuje podatke. Ne da bi se tega sploh zavedali, pogosto spletnim mestom in drugim radovednim očem omogočite dostop do svojega pravega naslova IP (ki razkrije vašo pravo lokacijo), zgodovine brskanja, informacij o operacijskem sistemu, identifikatorjev naprav in še veliko več.

VPN vas zaščiti tako, da vaši napravi dodeli nov anonimni naslov IP, preusmeri vašo internetno povezavo prek strežnika v svojem omrežju in šifrira vaše podatke. To ustvari varen tunel med vašo napravo (npr. pametnim telefonom ali prenosnikom) in internetom. Prav tako prikrije vašo identiteto in spletni promet pred vašim ponudnikom internetnih storitev (ISP), državnimi organi, hekerji in drugimi tretjimi osebami. Dober VPN bo zagotovil, da bodo ti občutljivi podatki in spletna dejavnost ostali skriti. Z možnostjo, da sami izberete, kje se nahaja vaš strežnik, pa vam VPN tudi pomaga internet svobodneje uporabljati. In sicer tako, da obide cenzuro ali odblokira geografsko omejene storitve, kot, so na primer Netflix, DisneyPlus, HBOMax in druge.

VPN - prednosti

 • Brezskrbno delo od doma. Uporaba VPN omogoča vsem, ki delajo na daljavo, da se varno prijavijo v skupno omrežje podjetja, hkrati pa zagotavlja zaščito podatkov za projekte in datoteke.
 • Varnost skupnega omrežja. Uporaba VPN-ja v vašem skupnem omrežju bo pomagala zagotoviti, da bodo poslovne komunikacije ostale varne. Prav tako bo vaše podjetje manj dovzetno za kibernetske napade.
 • Nadzor dostopa. VPN ponujajo tudi možnosti nadzora dostopa, tako da zaupni podatki niso dostopni vsakemu zaposlenemu. Uporabniki se bodo morali prijaviti in preveriti, ali imajo avtorizacijo, preden jim bo dostop odobren.
 • Varno brskajte v kateri koli napravi. Ker je VPN šifriran in gostuje na daljavo, se lahko prijavite, od koder koli brez tveganja kršitve varnosti.
 • Obhod Geo-blokiranja. Ko potujete poslovno, lahko naletite na lokacije, ki blokirajo, ali cenzurirajo dele interneta. To je lahko velika ovira, zlasti če ne morete dostopati do spletnih mest, povezanih z delom. Uporaba VPN-ja z vašo domačo lokacijo bo pomagala zaobiti morebitno blokirano vsebino.
 • Zaščitite finančne transakcije. Bistveno je vedeti, da je vsaka vaša finančna transakcija zaščitena. VPN anonimizira vaš odhodni promet in šifrira vašo povezavo ter tako zagotovi nepooblaščeno sledenje vašim poslovnim transakcijam ali prenosom.
 • Varna povezava z javnim omrežjem Wi-Fi. Na primer na letališču se skoraj vsi med postankom ali zamudo povežejo z brezplačnim letališkim brezžičnim internetom, vendar se s tem zelo izpostavijo morebitni kraji. Če uporabite VPN, preden odprete to e-pošto ali preverite stanje na računu, boste svoje podatke zaščitili.
 • Ohranite dostop do računa. Zaradi goljufivih dejavnosti so banke zelo previdne in prijava v vaš račun iz tuje države lahko dvigne rdečo zastavo. Z uporabo VPN-ja, ki kaže, da ste še vedno na običajnem naslovu, se boste izognili morebitni zamrznitvi računa zaradi sumljive dejavnosti.

VPN - slabosti

V prvi vrsti se moramo zavedati, da VPN ni popolno orodje. Kot vsak računalniški program je tudi VPN dovzeten za zlonamerno programsko opremo in spletne napade. Če je okužen, so njegove varnostne prednosti izničene.

Uporaba brezplačne storitve VPN poveča verjetnost napadov in vdorov. Za povrnitev svojih poslovnih stroškov lahko “brezplačne” storitve VPN prodajajo uporabniške podatke ali prikazujejo oglase, ki so morda okuženi z zlonamerno programsko opremo. Če je vaš cilj povečati zasebnost podatkov, potem je naložba v plačan VPN najboljša izbira.

Prav tako ne skriva vsega o vas. Če na primer rešite Facebookov kviz ali všečkate objavo na Instagramu, lahko aplikacija, ki jo uporabljate, medtem ko ste povezani z omrežjem VPN, še vedno uporablja vaše vedenje za prilagajanje oglasov in vsebine v aplikaciji. Morda ne bodo vedeli, od kod brskate, vendar bodo vseeno vedeli, kaj počnete v njihovih aplikacijah.

Tukaj pa je še nekaj splošnih slabosti VPN, za katere morate vedeti:

 • Nizka hitrost povezave. VPN je virtualna povezava, ki obstaja znotraj fizičnega omrežja. Zato bo med uporabo vedno prišlo do upočasnitve hitrosti interneta. Povedano preprosto, uporaba VPN jemlje vire iz vašega interneta, kar omejuje, kako hitra je lahko vaša povezava prek VPN. Res pa je, da postajajo storitve VPN vsak dan boljše. Večina velikih ponudnikov VPN se tako ponaša z minimalno izgubo hitrosti povezave.
 • Programska oprema za blokiranje VPN. Nekatera spletna mesta in e-trgovine uporabljajo programsko opremo, ki deluje kot nekakšen blokator, katerega naloga je, da vam prepreči uporabo VPN-ja.
 • Zapletena nastavitev. Medtem ko je povezovanje z internetom lahko preprosto, nastavitev VPN-ja žal ni. VPN je v bistvu šifriran tunel, ki v sebi skriva informacije. Če VPN ne nastavite pravilno, lahko pride do uhajanja informacij. Ta uhajanja pa so bistveno bolj nevarna kot brskanje po spletu brez VPN-ja.
 • Prekinjene povezave. Žal lahko tudi najboljši VPN včasih prekine povezavo. Ko VPN izgubi povezljivost, to ni isto kot le izguba Wi-Fi in prekinitev povezave z internetom. Prekinjena povezava prek VPN pomeni, da so vaše prave informacije o omrežju zdaj vidne vsem. To tudi pomeni, da lahko med prekinjeno povezavo vaš ponudnik internetnih storitev vidi, katera spletna mesta obiskujete.
 • Slabosti za igranje iger. Pri igranju iger je hitrost povezave ključnega pomena. Počasna povezava s strežniki za igre je lahko zelo frustrirajoča, dodajanje VPN pa lahko igranje nekaterih iger tudi onemogoči. Uporabniki z manjšo pasovno širino lahko ugotovijo, da igranje iger prek VPN preprosto ni možno. A kot smo že omenili, se VPN-ji sčasoma izboljšujejo in porabijo manj pasovne širine.

V naši spletni trgovini vam je VPN na voljo kot samostojni VPN program ali v kompletu VPN s protivirusno programsko zaščito.

Samostojni VPN programi