Zakon o zaščiti prijaviteljev (žvižgačev) – organizacije in podjetja ste že usklajeni?

Zakon o zaščiti prijaviteljev - ZZPri - e-Zaupnik

V današnjem hitro spreminjajočem se poslovnem okolju je ključnega pomena, da organizacije vzpostavijo mehanizme za odkrivanje in poročanje morebitnih nepravilnosti ter kršitev. Ena izmed ključnih zakonodajnih pobud, ki poudarja to pomembnost, je Zakon o zaščiti prijaviteljev, znan tudi kot ZZPri. Ta zakon postavlja jasna pravila glede zaščite tistih, ki opozorijo na kršitve ali nepravilnosti v delovnem okolju, in določa, da morajo organizacije vzpostaviti ustrezne prijavne poti za prijavitelje.

Kakšne so obveznosti, ki jih prinaša ZZPri?

Zakon določa, da morajo organizacije v javnem sektorju ter zasebnem sektorju z več kot 250 zaposlenimi vzpostaviti prijavne poti za zaščito prijaviteljev najkasneje do 23. maja 2023. Za organizacije v zasebnem sektorju, ki imajo med 50 in 249 zaposlenimi, pa je rok za vzpostavitev teh poti 17. december 2023.

Vendar pa je vse to lahko za organizacije zahtevna naloga, ki zahteva ustrezno načrtovanje, implementacijo ter pravno in tehnično podporo. Na srečo obstaja rešitev, ki ponuja celovit pristop k usklajevanju z ZZPri – rešitev e-Zaupnik.

Kaj je e-Zaupnik in kako deluje?

e-Zaupnik je inovativna rešitev, razvita v Sloveniji, ki je popolnoma prilagojena zahtevam Zakona o zaščiti prijaviteljev. Ekipa strokovnjakov z več kot 25 leti izkušenj na področjih informacijskih tehnologij, prava in varstva osebnih podatkov je oblikovala to programsko rešitev, da bi organizacijam omogočila učinkovito ter varno vzpostavitev prijavnih poti za prijavitelje. Aplikacijo e-Zaupnik avtorji nenehno dograjujejo z novimi rešitvami, ki žvižgačem, zaupnikom in organizaciji olajšajo uporabo storitev (npr. umetna inteligenca).

Celoten postopek vključuje tri ključne korake:

  • Svetovanje in načrtovanje: Skupaj z vašo organizacijo pripravimo načrt za implementacijo sistema E-zaupnik ter vam nudimo strokovno svetovanje za uskladitev z zakonom.
  • Implementacija: Za vašo organizacijo pripravimo aplikacijo E-zaupnik in zagotovimo vso potrebno dokumentacijo za uporabnike.
  • Pravna podpora: Nudimo pravno svetovanje tako vaši organizaciji kot tudi zaupnikom. Naši strokovnjaki vam pomagajo pri zagotavljanju skladnosti z zakonodajo ter nudijo tehnično podporo za E-zaupnik.
Prednosti rešitve e-Zaupnik:
  • Prilagoditev zakonodaji: Aplikacija je posebej oblikovana za slovenski Zakon o zaščiti prijaviteljev, s čimer omogoča učinkovito poročanje in skladnost z zakonom.
  • Ekipa izkušenih strokovnjakov: Za zagotovitev uspešne implementacije in podpore stoji ekipa strokovnjakov z dolgoletnimi izkušnjami na ključnih področjih.
  • Celovita podpora: Nudimo tako tehnično kot pravno podporo ter redno obveščanje o novostih, kar je ključno za uspešno uporabo rešitve.

Kako e-Zaupnik koristi organizacijam?

Rešitev e-Zaupnik prinaša številne koristi za organizacije, ki so zavezane k upoštevanju ZZPri. Kot zaupnik žvižgačev lahko strokovnjaki v okviru aplikacije nudijo celovito svetovanje glede poročanja kršitev in prevar, v skladu z zakonom.

Pomagajo pri vzpostavitvi ustreznih politik, postopkov ter etične kulture v organizaciji. Poleg tega nudijo podporo pri pripravi in izvajanju programov poročanja kršitev ter spremljajo njihovo učinkovitost.

Uporaba rešitve e-Zaupnik omogoča organizacijam, da vzpostavijo varno in zaupno okolje za prijavo kršitev, kar presega zgolj izpolnjevanje zakonskih zahtev. To prinaša dolgoročno dodano vrednost, saj spodbuja zaupanje prijaviteljev ter ustvarja varno delovno okolje za vse zaposlene.

Aplikacija e-Zaupnik že za 49 € na mesec

Organizacijam, ki so zavezane k upoštevanju ZZPri, svetujemo, da pravočasno ukrepajo in vzpostavijo ustrezne mehanizme za zaščito prijaviteljev ter za poročanje kršitev. Uporaba aplikacije e-Zaupnik olajša ta postopek ter prispeva k učinkovitemu izvajanju teh ukrepov, kar pa ima pozitivne učinke na zaupanje zaposlenih ter celotno organizacijsko kulturo.

Z e-Zaupnikom boste izpolnili zahteve zakona na najučinkovitejši način in poskrbeli za trajno skladnost ter uspešno delovanje vaše organizacije.

Zahtevajte neobvezujočo ponudbo!

Želite neobvezujočo informativno ponudbo za rešitev e-Zaupnik?

Izpolnite obrazec za povpraševanje na tej povezavi – povpraševanje za e-Zaupnika ali nas pokličite na telefonsko številko 041 810 305.

Antivirusi